Zelene informacije

Zelene informacije

Spoštovani gostje!

Izrekamo vam iskreno dobrodošlico!

Želimo si, da bi se v našem okolju odlično počutili in da bi si bivanje pri nas zapomnili po prijetnih doživetjih.

Naš obrat je v letu 2022  pridobil okoljski znak »GREEN KEY/ ZELENI KLJUČ«, ki je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji, in pomeni zavezanost podjetij k spoštovanju strogih kriterijev, ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo FEE. S pridobitvijo znaka smo dobili priznanje za

ODLIČNOST NA PODROČJU OKOLJSKE ODGOVORNOSTI IN TRAJNOSTNEGA DELOVANJA.

Izjavljamo, da:

  • ravnamo okolju prijazno na vseh področjih našega poslovanja,
  • o pomenu trajnostne naravnanosti osveščamo naše obiskovalce, goste, prijatelje in sorodnike, ter
  • nenehno iščemo nove rešitve za odgovorno ravnanje z naravnimi viri in za učinkovito rabo električne ter toplotne energije.

Takšno ravnanje je predvsem in najprej koristno za naravno okolje. V večini primerov gre pri tovrstni skrbi za okolje za majhne ukrepe, ki za nikogar od nas ne pomenijo velikega napora ter odrekanja ugodju. Potrebna so le preprosta in komaj opazna dejanja. A če se jih lotimo vsi skupaj, lahko spremenimo svet na bolje in ga zanamcem pustimo takega, kot smo ga dobili od prednikov.

Zaradi navedenega se zaposleni z »okoljskimi iskricami« zavezujemo k odgovornemu ravnanju do okolja, k čemur nagovarjamo tudi goste. Pomemben pogoj za pridobitev znaka Zeleni ključ je namreč prav osveščanje. Hvaležni bomo, če boste nasvete upoštevali in tako skupaj z nami prispevali k ohranitvi okolja. Veseli pa bomo tudi vaših pripomb in predlogov – upoštevali jih bomo v največji možni meri oz. jih posredovali na naslove pristojnih institucij.

Vnaprej hvala za razumevanje, podporo in prijaznost!

NAŠE OKOLJSKE ISKRICE

V SOBAH IZ PIP TEČE PITNA VODA

Za vzdrževanje zadovoljive kakovosti življenja porabi človek v povprečju 80 litrov pitne vode na dan. V Sloveniji porabimo dnevno od 130 do 200 litrov pitne vode na člana gospodinjstva. Za samo eno splakovanje stranišča porabimo od 2 do 8 litrov čiste pitne vode, za kuhanje pa na dan povprečno slovensko gospodinjstvo porabi 6 litrov pitne vode. Izognite se nakupovanju plastenk, napolnite svoje steklenice in uživajte v naši tekoči vodi. Ob umivanju in tuširanju pa pipe pravočasno zapirajte. Vključite se v ohranjanje tega pomembnega življenjskega vira.

BLED JE LEP. LOČUJMO ODPADKE IN SKRBIMO DA TAK TUDI OSTANE.

Smeti ločujemo skladno z navodili. Odpadke vselej odlagamo v ustrezne zabojnike in nikakor ne v naravo ali v odtoke. Tako odvrženi odpadki onesnažujejo podtalnico in druge vire pitne vode. V sobi imate ločena koša za embalažo in biološke odpadke, v kopalnici pa za mešane odpadke. Ostale smeti (steklo, papir, kovine, baterije in morebitne nevarne odpadke) lahko pustite na mizici ali prinesite na recepcijo.

ZMANJŠUJEMO UPORABO PLASTIKE

Plastika nam morda res lajša življenja, vendar jo je na svetu preprosto preveč oz. kot človeštvo še nismo našli primerne rešitve. V Sloveniji smo v letu 2020 proizvedli povprečno 489 kg komunalnih odpadkov na prebivalca. Letno posameznik v Sloveniji porabi od 100 do 300 plastičnih vrečk, ki pa so v uporabi le od nekaj minut do ene ure. Na svetu proizvajamo vedno več plastike, od tega je 6,4 milijona ton pristane v okolju. Plastični delci pa vdirajo v naša in živalska telesa ter imajo tako ogromen negativen vpliv na kakovost našega zdravja. V hotelu in restavraciji smo povsem odstranili plastične izdelke za enkratno uporabo. Ponujamo in uporabljamo naravne ter okolju prijazne materiale. Enako naprošamo tudi vas.

PRAZNA SOBA SE NE BOJI TEME

Uporabljamo varčne/LED sijalke. S tem prispevamo k manjši porabi električne energije in k ohranjanju okolja. Skrbno ugašamo luči, ko jih ne potrebujemo.

ZMANJŠUJEMO OGLJIČNI ODTIS

Naš hotel ima kakovostno izolacijo in energetsko varčna okna. Vrata in okna zapiramo. Tako v poletnem času preprečujemo segrevanje prostorov, zato dodatno ohlajevanje ni potrebno. Prostore zjutraj in zvečer za kratek čas prezračimo ter čez dan zastremo zavese. Po hotelskih sobah so na vseh oknih tudi polkna s katerimi še dodatno poskrbite za izolacijo. Tako hlajenje s klimo res ni potrebno. Ob odprtih oknih pa se klimatska naprava avtomatsko ugasne. S tem učinkovito zmanjšujemo ogljični odtis.

UŽIVAMO V LOKALNEM BOGASTVU NARAVNE IN KULTURNE DEDIŠČINE

Naravna in kulturna dediščina sta v našem okolju izjemni – obiščite, spoznajte, doživite in okusite ju! Informacije o znamenitostih, doživetjih, gastronomiji in običajih lahko dobite na naši info točki v recepciji.

OKOLICO RAZISKUJEMO Z OKOLJU PRIJAZNIMI VRSTAMI MOBILNOSTI

Naši kraji so idealni za kolesarstvo in pohodništvo. Vsak izlet/ogled, ki ga opravite s kolesom ali peš, namesto z avtomobilom, je okolju prijazno dejanje. Ste kdaj pomislili na to, kako zelo drugače spoznamo kraj, če ga obiščemo peš ali na kolesu. Od blizu ga namreč resnično začutimo, vonjamo, slišimo. Odpremo se prebivalcem in z njimi lažje vzpostavimo stike. Le tako lahko zares razumemo kraje in ljudi, ki jih obiščemo. Izposoja treking koles je za vse goste brezplačna in deluje po sistemu »Kdor prej pride.« Izposojamo pa tudi zmogljive električne skiroje, s katerimi se lahko zapeljete okoli jezera in dlje. Informacije o možnostih izposoje ali najema koles, opreme ter o kolesarskih in pohodniških poteh lahko dobite na recepciji.

SKRBIMO ZA VARČNO UPORABO DETERGENTOV IN VODE PRI PRANJU

Hoteli po vsem svetu za pranje brisač in posteljnine, ki so bile uporabljene samo enkrat, vsak dan porabijo na tone detergentov in milijone litrov vode.

Posteljnino in brisače zato menjujemo ob vsaki menjavi gostov, oziroma samo v primeru, da to izrecno želite. Več kot 80% naših obiskovalcev večkrat uporabi svojo brisačo, preden jo napoti v pranje. Pridružite se ostalim gostom pri varovanju okolja. Obesite brisačo na radiator ali obešalnik, če jo boste ponovno uporabili. Le brisača na tleh bo zamenjana.

Prijetno okolje, prijetno počutje

Obiščite nas: Kolodvorska 33, SI-4260 Bled, Slovenija

Pokličite nas: 00386 (0)4 575 26 10

Pišite nam: info@hoteltriglavbled.si