Zgodovina

Zgodovina hotela - odkrivanje sledi preteklosti

Znamenito leto 1906

Hotel Triglav Bled je dal zgraditi tedanji blejski župan Jakob Peternelj. Slovesno so ga odprli leta 1906. To leto pa Bled ni dobil le novega hotela na elitni lokaciji, ampak tudi železniško povezavo z Dunajem. Tako se je še istega leta z vlakom na izlet pripeljal prestolonaslednik Franc Ferdinand. V hotelu Triglav Bled smo zelo ponosni, da se je prestolonaslednik okrepčal pri nas in užival v pogledu na otok in jezero. Leta 1906 je Bled tudi uradno dobil status turistične zanimivosti, saj ga je Deželni zbor v Ljubljani razglasil za letovišče in za pomemben turistični kraj.

HOTEL TRIGLAV BLED

Menjave lastnikov

Ko se je županova hči Marija Peternel poročila z Ivanom Kendo, je hotel prešel pod njegovo upravo. Kenda je imel s hotelom velikopotezne načrte. Precej je razširil hotelsko posest in skrbel za njegovo infrastrukturo. Zaradi pogumnih načrtov se je zelo zadolžil, zato je leta 1937 Zadružna gospodarska banka prevzela Kendovo premoženje. Hotel Triglav je na dražbi od banke odkupil Zdravko Rus, dedek sedanjega lastnika Zdravka Rusa. Po njem je hotel nasledila njegova sestra Ivanka Rus, poročena Trnka. Sledilo je vojno obdobje in leta nacionalizacije, ko je bil hotel v lasti države in ni opravljal svojega poslanstva. Po dolgotrajnem postopku denacionalizacije je bil hotel Triglav končno spet vrnjen lastnikom Jani Ivani Trnka, hčerki denacionalizacijske upravičenke Ivane Trnka. Jana Ivana Trnka je hotel predala Danji in Zdravku Rus, ki sta današnja lastnika.

Ponovno rojstvo

Lastnika sta v letu 2009 poskrbela za celovito prenovo hotela, ohranila sta njegov originalen videz in mu povrnila dušo, ki jo je med vojno in po njej izgubil. Na fasadi je lepo ohranjena geometrijska ornamentika, originalni elementi alpske secesije. Ti geometrijski elementi se v notranjosti lepo dopolnjujejo z ornamenti rastlinskega stila alpske secesije. V recepcijski dvorani vas pozdravi znameniti koncertni klavir August Furster iz 30-ih let prejšnjega stoletja, ki je leta 1961 s svojimi zvoki očaral občinstvo drugega jazz festivala na Bledu. V vseh prostorih so izbrani starinski predmeti, ki vas ponesejo v pretekle čase: stari kovčki, pohištvo, porcelan Ö, na stenah pa so številne stare fotografije in mojstrovine znanih slikarjev.

Priljubljen kraj za oddih

Hotel Triglav Bled že od nekdaj radi obiskujejo ljudje, ki cenijo prijaznost, vrhunske storitve in kulinariko ter edinstvenost lokacije. Zaradi neposredne bližine jezera je hotel Triglav od odprtja pa vse do danes tesno povezan tudi z veslači. Že v prvem letu so v njem bivali tekmovalci veslaške regate, vrhunski domači in tuji veslači pa so tudi danes naši redni gostje.

Prijetno okolje, prijetno počutje

Obiščite nas: Kolodvorska 33, SI-4260 Bled, Slovenija

Pokličite nas: 00386 (0)4 575 26 10

Pišite nam: info@hoteltriglavbled.si